Mijn dagelijkse foto of project

Wat wil ik? Fotograferen en schrijven!
Een tijdje deed ik dit met veel plezier op de website van mijn werkgever maar hiervoor was helaas geen vacatureruimte. Toen besloot ik dan maar een eigen blog te beginnen. Gewoon voor mijn lol.

Een tijdje heb ik door FMSphotoaday dagelijks foto's geplaatst. De Australische Chantelle Ellen plaatst elke maand een lijstje op internet, met opdrachten voor elke dag. Op een gegeven moment lukte me dat niet meer. Nu plaats ik gewoon foto's, wanneer het zo uitkomt. Over het algemeen gemaakt met de mobiele telefoon, want dat gaat sneller.

Daarnaast vul ik aan met kaarten, die ik stuur of ontvang via Postcrossing, een ansichtkaarten-uitwisseling met mensen over de hele wereld. Op mijn twee andere blogs schrijf ik over mijn leven en het lezen van boeken.

Alle foto's op het blog zijn van mij, tenzij anders vermeldt. Niet zomaar door anderen te gebruiken dus!


maandag 9 maart 2015

Het schrijfproces

"Bij freewriting is het de bedoeling dat je je hand in beweging houdt, dat je je pen niet van het papier haalt" Freewring is kennelijk ook van de vorige eeuw, want de nieuwe generatie schrijvers gebruikt computer, laptop of tablet/iPad, toch?

De laatste algemene module van de schrijfcursus is ingegaan. Hierna valt onze groep uiteen en gaan we verder met onze specialisaties. Jammer, want het was een leuke groep. Fijn, want we gaan eindelijk doen, waarvoor we begonnen.

In deze laatste module gaan we het geleerde gebruiken voor een kort verhaal van minimaal 1200 woorden. We beginnen weer met een nieuwe nieuwe een hoofdpersoon te vinden, we maken lijstjes en we moeten oefeningen doen in freewriting. We gaan verzamelen, ordenen en kiezen, waarna we een structuur maken en een plot verzinnen. Oh help, het voelt als een finale. En dat is het natuurlijk ook.

Met een hoofd vol ideeën sla ik de eerste opgaven van het schrijfproces over. Uit ervaring weet ik dat al die ideeën verdwijnen als sneeuw voor de zon, wanneer ik denk "dat doe ik straks wel." Helemaal van deze tijd zet ik mij achter de computer en dan blijkt dat mijn creativiteit helemaal niet zo makkelijk stroomt via het toetsenbord. De eerste zin wordt drie keer gewist. Ik zucht, kijk om me heen en zie de zon in de tuin.


"Laat je kritische ik niet toe. Schrijf op wat er in je opkomt en besteedt daarbij geen aandacht aan grammatica en interpunctie. Dit is een schrijffase, redigeren komt later." Misschien ben ik toch gewoon bezig met de eerste opdracht. Misschien behoor ik als 'nieuwe schrijver' toch meer tot de oude generatie schrijvers. Misschien stroomt creativiteit echt beter via inkt dan vierkante toetsen. Wat het ook is, ik zet mij met pen, schrift, thee en zon in de tuin en schrijf mezelf een schrijfkramp. Redigeren komt wel als ik het overtyp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten