Mijn dagelijkse foto of project

Wat wil ik? Fotograferen en schrijven!
Een tijdje deed ik dit met veel plezier op de website van mijn werkgever maar hiervoor was helaas geen vacatureruimte. Toen besloot ik dan maar een eigen blog te beginnen. Gewoon voor mijn lol.

Een tijdje heb ik door FMSphotoaday dagelijks foto's geplaatst. De Australische Chantelle Ellen plaatst elke maand een lijstje op internet, met opdrachten voor elke dag. Op een gegeven moment lukte me dat niet meer. Nu plaats ik gewoon foto's, wanneer het zo uitkomt. Over het algemeen gemaakt met de mobiele telefoon, want dat gaat sneller.

Daarnaast vul ik aan met kaarten, die ik stuur of ontvang via Postcrossing, een ansichtkaarten-uitwisseling met mensen over de hele wereld. Op mijn twee andere blogs schrijf ik over mijn leven en het lezen van boeken.

Alle foto's op het blog zijn van mij, tenzij anders vermeldt. Niet zomaar door anderen te gebruiken dus!


dinsdag 30 juni 2015

Vandalisme, altijd jammer

Grote Klis

Al weken houd ik 'm in de gaten. Langzaamaan wordt hij groter en groter. Toen ik deze foto maakte was hij net zo groot als ik! (zo'n 1.65 meter dus) Geen idee wat het voor een plant is, maar daar zou ik wel achter komen. Zo'n grote plant belooft ook grote bloemen en via de bloei is zoeken en herkennen wat makkelijker.

Hij staat in een park, centraal in mijn wijk, op de route waar ik dagelijks met de hond loop. In het voorjaar groeien er allerlei bollen, daarna is het er blauw van de vergeet-me-nietjes en nu dus deze plant.

Groot was mijn teleurstelling vanmorgen, toen ik zag dat iemand de plant vernield had. Mogelijk dat ze dachten dat het een berenklauw is, maar het enige wat deze plant gemeen heeft met een berenklauw is de grootte. Het blad is volledig anders (lijkt een beetje op rabarber) en de bloemknoppen ook. De stengel is niet goed te zien, maar bij de berenklauw juist wel.


Grote klis beschadigd
Zo zag ik de plant er vanmorgen bijliggen. De foto's zijn niet zo goed, even snel gemaakt met mijn telefoon. Op de linkerfoto is te zien dat de bloemknoppen (weer) omhoog groeien.

Navraag bij een collega leerde mij dat het een Grote Klis (of Grote Klit) is. Een geneeskrachtige plant, zo leert het internet mij. De eerste 3 pagina's hits op google leveren alleen maar pillen, capsules en behandelingen op. Hopelijk gaat hij nog bloeien, maar de bloemen zijn van een stekelig soort, dat makkelijk aan je kleren blijft hangen. Die heb je dus liever op 2 meter hoogte, zoals het hoort.

Hieronder nog wat beelden, die ik afgelopen maanden maakte van het pad, waar nu deze klis ligt.

Kruidenmengsel Groene Long

2 opmerkingen:

  1. jammer toch, maar misschien is de plant sterk genoeg om terug te komen
    prachtig al die vergeetmenietjes

    BeantwoordenVerwijderen