Mijn dagelijkse foto of project

Wat wil ik? Fotograferen en schrijven!
Een tijdje deed ik dit met veel plezier op de website van mijn werkgever maar hiervoor was helaas geen vacatureruimte. Toen besloot ik dan maar een eigen blog te beginnen. Gewoon voor mijn lol.

Een tijdje heb ik door FMSphotoaday dagelijks foto's geplaatst. De Australische Chantelle Ellen plaatst elke maand een lijstje op internet, met opdrachten voor elke dag. Op een gegeven moment lukte me dat niet meer. Nu plaats ik gewoon foto's, wanneer het zo uitkomt. Over het algemeen gemaakt met de mobiele telefoon, want dat gaat sneller.

Daarnaast vul ik aan met kaarten, die ik stuur of ontvang via Postcrossing, een ansichtkaarten-uitwisseling met mensen over de hele wereld. Op mijn twee andere blogs schrijf ik over mijn leven en het lezen van boeken.

Alle foto's op het blog zijn van mij, tenzij anders vermeldt. Niet zomaar door anderen te gebruiken dus!


vrijdag 23 oktober 2015

Wat zoek en vind je op het internet

Soms heb je dat zo, je hebt het ergens over met huisgenoten, vrienden of collega's en je weet het nét niet meer. Hoe heet die persoon ook alweer, waar staat dat gebouw nou precies en wat gebruik je daar ook alweer voor. De echte levensvragen, zeg maar.

Gelukkig hebben we tegenwoordig internet. Vroeger, ja vroeger, toen moest je echt gráven in je geheugen, iemand bellen die een encyclopedie in de kast had staan of accepteren dat jullie er gewoon niet uitkwamen. Soms resulteerde dat dan in middernachtelijke telefoontjes met een triomfantelijke 'Ik weet het!!!!' (Ja, echt met 5 uitroeptekens. Eigenlijk ook nog in hoofdletters, maar het was gisteren al capslockday, ik wil niet overdrijven of overkomen alsof ik achterloop)

Het bijzondere van internet is misschien niet eens wat je er allemaal op opzoekt, maar dat eerder iemand het antwoord al plaatste. Zo konden een collega en ik vandaag niet op de 3 Utrechtse straten van het Monopolyspel komen. Triviale kennis, ons even ontschoten. Kan gebeuren. We wisten Vreeburg en Neude, maar wélke was er nog meer?

MonopolyNaar huis bellen, waar iemand het spel voor je uit de kast vist en het bord even bekijkt hoeft dus niet meer. Met de zoekopdracht [Monopoly straten] krijg ik binnen 0,44 seconden ongeveer 27.800 resultaten. Zevenentwintigduizend achthonderd Nederlandse hits op een straatvraag.

Onze originele vraag, wat is de derde straat in Utrecht (Biltstraat), is met de eerste hit al opgelost. Maar veel hits geven antwoord op vragen, die ik nog niet eens had. Hoe komt het Nederlandse monopoly bijvoorbeeld aan de straatnamen?  Hoe zien deze straten er in het echt uit? Welke alternatieven zijn er voor het monopoly en de straten in omloop?

Deze vragen roepen weer nieuwe vragen bij mij op: Is er echt iemand geweest, die een rondje Nederland maakte om alle straten op te zoeken en te fotograferen? Is er een beste techniek om het spel te winnen? Maar vooral: Wie zet al die informatie op internet?

Ik klik een aantal links aan en zie dat er veel voortgeborduurd wordt. Zo is er een Historisch Overzicht Nederlandse Gezelschapspellen (HONGS), waarop een bericht staat over de herkomst van de monopoly straatnamen. (leuk verhaal) Meerdere mensen bloggen hier vervolgens over (hee.. ik nu ook!) Degene die zich afvroeg hoe de straten er in het echt uitzien, heeft google streetview als uitgangspunt genomen. (terwijl op wikipedia gewoon een link naar elke straat staat) Dan is er nog een aantal sites over alternatieve monopolyspellen, zoals Europa- en wereldedities, waar Nederland een plaatsje op veroverde. Dit is geplaatst door de spellenmaker en vervolgens door diverse media.

Monopoly Grote Markt
Ansichtkaart, leuk he!
Erg leuk vond ik het een speciale Groningeneditie te vinden, waarvan de opbrengst gaat naar het Beatrix Kinderziekenhuis. Het spel werd op 16 februari gelanceerd, aldus de Groningen Internet Courant. Echt duidelijk vind ik de website van het spel niet, helaas. Opvallend detail is dat onder "de laatste tweet" staat dat deze op 1 januari 1970 geplaatst is of zou worden. Ik zie geen tekst van deze tweet. Misschien staat het op een memo, dat ergens in een stoffig archief ligt en dus nog niet op internet geplaatst is.

Maar goed, dat internet dus. Een vergaarbak van kennis, weetjes en feiten. Zit je daar nu wel of niet op te wachten? Mijn hoofd zit al zo bomvol gegevens, waar ik nooit wat mee doe. Misschien mag ik dat nu allemaal loslaten. Het staat toch op internet, waarom nog onthouden? Een reden kan zijn dat je in je eigen hoofd minder snel afdwaalt dan op internet. Of, aannemelijker, in mijn eigen hoofd ben ik de oorspronkelijke vraag al snel weer vergeten. 1 vraag stellen op internet roept zoveel nieuwe vragen en informatie op, dat ik er zo een uur mee bezig ben. Een uur, waarin ik het spel had kunnen spelen. Een uur, waarin ik zelf het antwoord misschien ook wel gevonden had, als ik de vraag op zich niet achter me had gelaten. In elk geval had ik makkelijk iemand kunnen bellen voor het antwoord. Had ik misschien een uur met een oude bekende aan de telefoon gezeten.

Ik ben er nog niet uit. Het internet. Ik mis het al snel, wanneer het niet voorhanden is. Ik merk dat ik vaak 'even' iets op wil zoeken. Wilde ik vroeger ook al zoveel weten? Natuurlijk is het een heerlijk tijdverdrijf. Ik schrijf  er een blog! Ik ontmoet er mensen. Verdoe er mijn tijd....

Wat is het internet, een lust of een last?


(inmiddels vraag ik me ook af hoe het spel aan die bijzondere pionnen komt, maar ik durf niet te googlen)

Hoe komt het Nederlandse spel aan zijn straatnamen

2 opmerkingen:

  1. Ik hou het op LUST.
    En Giethoorn heeft een plaatsje gekregen in de wereldeditie van Monopply. Hoe cool is dat!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor mij ook zéker een lust!

      En dat van Giethoorn is helemaal gaaf!! (en dat kwam ik niet eens zo snel tegen, heb zeker niet lang genoeg gegoogled ;-) )

      Verwijderen